Evo zašto su Chia sjemenke nezaobilazne

Chia sjemenke zaludile su svijet, posebno one koji se nastoje zdravo hraniti. Ako niste dovoljno upućeni u važnost ovih sitnih sjemenki za zdravlje tijela, otkrit ćemo vam zbog koja četiri razloga su toliko popularne i zašto biste trebali razmisliti o tome da ih dodate u svoj jutarnji smoothie

1. Pune su proteina

Chia sjemenke pune su proteina, a prava je rijetkost da se u jednoj namirnici nalazi svih devet esencijalnih aminokiselina.

“To su aminokiseline koje se ne mogu sintetizirati u našem tijelu, nego se moraju apsorbirati iz prehrane. Naše tijelo koristi proteine za izgradnju i oporavak mišića i važni su za kosti, kožu i krv”, pojasnila je dijetetičarka Emma Morris, a prenosi Index.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, chia sjemenkama možete popraviti unos proteina, a ako niste, one su odličan način da u prehranu dodate više biljnih namirnica.

2. Obiluju vlaknima

“Chia sadrži savršen omjer topivih i netopivih vlakana koja su potrebna da bi probavni sustav dobro funkcionirao”, kaže Morris.

Upravo ta kombinacija dviju vrsta vlakana pomaže jer osigurava stabilno oslobađanje energije.

“Rezultat je zdrava razina šećera u krvi”, dodaje Morris i savjetuje da chia sjemenkama posipate salatu.

3. Sadrže i zdrave masti

Omega-3 masne kiseline tijelo može dobiti jedino unosom hrane. Vrlo su važne za održavanje zdravlja srca, ali i za sjajnu kožu, funkciju mozga i imunitet. Jedan od najpoznatijih izvora je masna riba, ali chia sjemenke osiguravaju organizmu važnu biljnu vrstu omega-3 masnih kiselina poznatu kao alfa-linolensku kiselinu (ALA). Ona se pokazala korisnom za snižavanje kolesterola i održavanje srca zdravim.

“Samo jedna žlica chia sjemenki dnevno zadovoljit će potrebe za dnevnim unosom ALA-e”, savjet je The Heart Foundationa.

4. Imaju antioksidativna svojstva

Zadnji, ali ne i najmanje važan razlog zbog kojeg su chia sjemenke toliko hvaljene su antioksidativna svojstva. To im daje status supernamirnice. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, molekula koje u velikoj mjeri mogu oštetiti ljudsko tijelo. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here