Finale svih finala

„Bez Nadala ne bih imao karijeru koju imam jer mi je uvijek bio motivacija da dam sve od sebe.“ – Federer
„Federer me čini boljim čovjekom i igračem.“ – Nadal

Naš sportski novinar Ivan Markotić – Više o njegovim zanimljivim osvrtima možete pročitati na sljedećem linku: https://www.facebook.com/IvanovSportskiPogled/?fref=ts

Dvije godine čekamo okršaj ponajvećih tenisača u povijesti bijeloga sporta.

Možda su trenutno daleko od svojih najboljih izdanja, ali trenutna forma dovoljna je za još jedno veliko finale.

Jedan tekst nije dovoljan da bi se opisalo rivalstvo ove dvije teniske perjanice. Ono što je mene uvijek fasciniralo kod njih dvojice je glad za pobjedom. Ta nesvakidašnja strast i pomalo zastrašujuće udaranje svake loptice; nikad s pola gasa, uvijek maksimalno agresivno i davanje sebe do posljednjih atoma snage.

„Za mene je samo Rafa jedinstven igrač na ATP turu. Samo sam se za njega posebno pripremao.“

Mnogi mu zamjeraju nesportske izjave nakon izgubljenih mečeva i teško prihvaćanje poraza, ali takvoga pobjednika nije jednostavno razumjeti. Rogerov pogled na tenis je šampionski i on vidi i one stvari koje drugi ne vide. Upravo zato je osvojio čak sedamnaest Grand Slam turnira.

Rafael Nadal u pohodu je na svoj petnaesti Grand Slam naslov. „Kralj zemlje“ ima bolji omjer pobjeda i poraza u međusobnim duelima i vodi 23:11, od čega je čak dvanaest pobjeda na zemlji. Na Australia Openu Federer vodi sa 4:1, ali brojke kod njih dvojice nisu puno govorile ni kad su bili u najboljoj formi. Osim Nadalove zemljane podloge na kojoj je gotovo nepobjediv.

„Za mene je privilegija što ću igrati finale protiv Rogera. Posebna je stvar za obojicu što ćemo biti u finalu velikog turnira. Prije godinu dana nismo mogli ni zamisliti da bi se opet mogli naći u finalu Grand Slama“ – Rafael Nadal

Gledaju li se osvojene Grand Slam titule, Roger je tu neprikosnoven. Njegova lakoća igranja i neviđena jednostavnost u trans bacaju sve teniske sladokusce. Mnogi će reći da je Federer najveći u povijesti tenisa.

Nadalovi simpatizeri se neće s tim složiti budući da Rafa vodi u međusobnim susretima. Njegova izdržljivost i brzina su na granici nemogućega. Koliko se samo puta Nadal vratio iz izgubljenih situacija i umjesto da se u tim trenucima ugasi on kao da dobije dodatnu snagu i jednostavno pregazi protivnike.

Ovaj meč nazovite kako hoćete: najvećim, epskim, atomskim, sudarom titana, spektaklom godine. Povratak dvojca na zalasku karijera koji su obilježili tenis zadnjih desetak godina.

Ljepota igre kombinirana od dva različita stila koja su ova dvojica izgradili do savršenstva. Rod Laver arena je spremna za Rogera i Rafu, dva reketa, mrežu i lopticu.

Posebnost tenisa je i u tome što si sam na terenu, što na tebe toliko toga može utjecati. Niti jedan udarac nije isti. Svaka povratna loptica teža je od prethodne. Svaki susret donosi nešto drukčije i gotovo da nikad nisi siguran kako ćeš taj dan igrati.

Ovo je gotovo sigurno jedno od njihovih zadnjih finala na Grand Slam turnirima. Nedjeljno jutro rezervirano je za tenisko nadigravanje dvojca koji je inspirirao i motivirao mnoge da u svakom životnom „forehandu“ daju sve od sebe. Dvojca koji je svojim humanitarnim djelovanjima usrećio mnoge ljude na kugli zemaljskoj.

Roger i Rafa, Rafa i Roger: hvala vam na godinama rivalstva u kojima smo uživali i iz kojih smo svi mogli puno naučiti!

#samosport

#Ivanovsportskipogled

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here