FOTO Kinezi sletjeli na tamnu stranu Mjeseca…

Kineske vlasti objavile su kako su uspješno spustile svemirsku letjelicu Chang’e-4 na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pothvat u cijeloj povijesti čovječanstva, javlja BBC

Sonda, kako prenosi Index, nazvana po kineskoj božici Mjeseca, ušla je u nedjelju rano ujutro u planiranu orbitu kako bi se omogućilo slijetanje, a zatim je tijekom ove noći, u 3:26 sati ujutro (02:26 GMT), sletjela u bazen naziva Južni pol – Aitken, nazvan 1970. po američkom astronautu Robertu Grantu Aitkenu.

image - FOTO Kinezi sletjeli na tamnu stranu Mjeseca...

Na sebi ima instrumente s kojima će znanstvenici moći proučavati i provoditi geološke te biološke eksperimente. Osim mjernih uređaja, ima i panoramsku kameru.

Prve fotografije u povijesti čovječanstva

Sonda Chang’e-4 poslala je i prve fotografije s, do sada neviđene, površine tamne strane Mjeseca. Nije imala direktan kontakt sa Zemljom te je snimke prvo proslijedila satelitu, a onda našem planetu.

Komunikacija sa Zemljom najveći problem

Naime, komunikacija sa Zemljom predstavljala je određeni izazov. S te strane Mjeseca, koja nikada nije okrenuta prema nama, teško je poslati izravan signal tako da su se znanstvenici odlučili za posredniji pristup. Informacije se prvo šalju satelitu, a zatim ih on prosljeđuje Zemlji.

b87a2bf7 2ed0 47a9 9db1 37c1f054c3f5 - FOTO Kinezi sletjeli na tamnu stranu Mjeseca...

Kina je stoga u svibnju lansirala satelit Queqiao čija je zadaća prenositi informacije sa sonde prema nama.

Uzgajanje povrća na Mjesecu

Sonda će provoditi jedan zanimljiv eksperiment. Sa sobom nosi sjemenje te će raditi pokuse s uzgojem povrća u zatvorenim uvjetima na površini Mjeseca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here