FOTO Počeli Dani Dalmatinskog pršuta i vina

Dani Dalmatinskog pršuta i vina službeno su otvoreni u petak 31. svibnja podizanjem zastave ispred zgrade Gradske uprave Grada Vrgorca, čime je započeo trodnevni eno-gastro festival koji slavi prepoznatljive mirise i okuse vrgorskog kraja

Po četvrti je put grad koji i službeno nosi titulu Grada Dalmatinskog pršuta i vina ugostio brojne proizvođače, izlagače i posjetitelje koji su se na jednom mjestu okupili kako bi uživali u vrhunskom pršutu i drugim mesnim delicijama, iznimnim vinima te ostalim domaćim proizvodima. Manifestaciju su pozdravnim govorom i podizanjem zastave otvorili gradonačelnik grada Vrgorca Ante Pranić i direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca Željka Opačak, a među posjetiteljima su bili i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać.

„Živimo u kraju iz kojeg dolazi više od polovice jagoda uzgojenih u Hrvatskoj, u kraju koji je dio najvećeg vinogorja u našoj zemlji s više od 13 milijuna zasađenih čokota loze i u kraju u kojem se uzdiže najveća pršutana u jugoistočnoj Europi. Sve su to plodovi rada vrijednih ruku Vrgorki i Vrgorčana koje želimo podijeliti s Hrvatskom i svijetom, a ovakva je manifestacija najbolji način da pokažemo što Vrgorac ima i čime se ponosi. Pozivam sve ljubitelje odlične spize i vrhunskih vina da nas posjete do nedjelje i uvjere se da su Dani Dalmatinskog pršuta i vina manifestacija koja se ne propušta“, izjavio je Ante Pranić, gradonačelnik grada Vrgorca.

„Titula Grada Dalmatinskog pršuta i vina koju naš Vrgorac s ponosom nosi svake nas godine potiče na još kvalitetniju organizaciju, još sadržajniji program i još bogatiju ponudu onog najboljeg što vrgorski kraj nudi. Vrijednost ove manifestacije svake godine prepoznaje sve više izlagača i sve više posjetitelja, koji nam s veseljem dolaze znajući da ih čeka jedna od najboljih fešta u Dalmaciji, ali i šire. Sve vas pozivam da nam se pridružite do nedjelje i dođete u Vrgorac na odmor i guštanje“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

Pred brojnim posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja, preko 40 izlagača krenulo je s predstavljanjem svojih najboljih proizvoda, među kojima su najveće zvijezde Dalmatinski pršut i autohtone vrgorske vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak. Najavljeno nevrijeme zaobišlo je Vrgorac, a sjajna atmosfera izvrsno je nadopunjena impozantnom arhitekturom i impresivnim krajobrazima Gradskog parka Vrgorac, jednim od najljepših u cijeloj Dalmaciji.

Velik je interes privukao kulinarski show „Mediteranska kuhinja na vrgorskom pijatu“ tijekom kojeg su vrhunski chefovi iz ŠKMER-a (Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) Marija Lulić, Željko Neven Bremec i legendarni Stevo Karapandža uz ambasadora ŠKMER-a za Crnu Goru Vuksana Mitrovića, pripremali njoke s pršutom i vinom. Predstavila su se i brojna vrgorska obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja sudjeluju u projektu „Misli globalno, kupuj lokalno“ i aplikaciji „Kupuj domaće“ Poduzetničkog centra Vrgorac. Riječ je o inovativnom alatu koji potiče kupnju domaćih poljoprivrednih proizvoda spajajući lokalne proizvođače voća, povrća, meda, maslinovog ulja, mesa i drugih proizvoda s lokalnim kupcima koji žele izvorne okuse na svom stolu.

Prvi dan manifestacije održana je i panel-rasprava na temu ostanka i opstanka u Dalmatinskoj zagori, s naglaskom na mesoprerađivačkoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Sudionici panela državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, doc. dr. sc. Željko Andabaka sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta dr. vet. med. Ante Madir i direktorica Poduzetničkog centra Vrgorac d.o.o. Milka Beus, složili su se u tome da potencijal gospodarskog razvitka ruralnih područja leži u njegovanju tradicionalnih i domaćih autohtonih proizvoda te povezivanju poljoprivrede i turizma. Integracija primorskog i kontinentalnog turizma ključna je za stvaranje zaokružene, atraktivne i održive turističke ponude. A kako se nekad obrađivala zemlja, posjetitelji mogu vidjeti na izložbi Vrgorska poljoprivreda nekad u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine, gdje su izložene povijesne fotografije koje prikazuju najrazličitije poljoprivredne djelatnosti u Vrgorskoj krajini kroz 20. stoljeće.

Večer je završila koncertom Zorice Kondže koja je izvela neke od svojih najvećih hitova iz karijere duge gotovo četrdeset godina. Za dobru zabavu u subotu zaduženi su Neno Belan i Fiumensi, dok Dane Dalmatinskog pršuta i vina u nedjelju zatvoriti Vanna.

Osim degustacija, nagradnih igara, folklornih nastupa i drugih zabavnih sadržaja, na Danima Dalmatinskog pršuta i vina predstavlja se i projekt revitalizacije autohtonih sorti Zlatarica Vrgorska i Trnak te prvi pjenušac autohtone sorte Zlatarica Vrgorska.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina održavaju se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te od ove godine i pokroviteljstvom Grada Zagreba. Više informacija dostupno je na stranici www.daniprsutaivina.com.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here