FOTO Pomorska policija spasila 50 djece kod otoka Molata!

Sinoć, 7. srpnja u večernjim satima, u području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, kao izravna posljedica nevremena  zabilježeno je više izvanrednih događaja na moru, a prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30h, kada je dojavljeno o nasukanju pet jedrilica sa ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata

Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar. U vrlo kratkom roku sa nasukanih brodica  spašene je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa 6 članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana Republike Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo  prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć. Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prije podne, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar.

molat - FOTO Pomorska policija spasila 50 djece kod otoka Molata!

Gotovo istovremeno u MRCC Rijeka zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama. U Zadarskom arhipelagu i na sve pozive odgovoreno je trenutno, a po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima te je najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru, koje je trajalo nekoliko sati i okončano je bez ljudskih žrtava i ozljeđenih.

Usporedo sa provođenjem očevidnih radnji, provode se potrebne aktivosti u cilju uklanjanja potonulih, odsukavanja nasukanih i tegalj oštećenih plovila, što organiziraju, provode i nadziru službenici Lučke kapetanije Zadar, kako bi se osigurali svi potrebni uvjeti za obavljanje sigurne plovidbe ovim područjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here