FOTO Sluškinje ustale protiv promocije knjige “Pobačaj-drama savjesti” na zadarskom Sveučilištu

Aktivistice Platforme za reproduktivna prava jučer su ispred zgrade Sveučilišta u Zadru performansom prosvjedovale protiv promocije kontroverzne knjige “Pobačaj-drama savjesti”

Evo što su u ime Platforme o performansu i promociji knjige rekle predstavnice Paula Zore i Marinella Matejčić

– Danas stojimo ovdje odjevene kao sluškinje za vrijeme predstavljanja knjige dr.sc. Matulića, “Pobačaj-drama savjesti” u svečanoj dvorani na Sveučilistu. Oštro osuđujemo klerikalizaciju javnih obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilisne prostorije za kršenje ženskih prava, kazale su.

sluskinje2 1024x576 - FOTO Sluškinje ustale protiv promocije knjige "Pobačaj-drama savjesti" na zadarskom Sveučilištu

Prema njihovim riječima, nakon upućene prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Vican iskorištava poziciju nadmoći i dalje navodno ne vidi problem u tome da se na Sveučilistu raspravlja o ženskom pravu iz dogmatske, neznanstvene pozicije.

sluskinje4 1024x576 - FOTO Sluškinje ustale protiv promocije knjige "Pobačaj-drama savjesti" na zadarskom Sveučilištu

– Rektorica smatra da je predstavljanje knjige na sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja. Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, to su temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju i ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama. Ovim je Sveučilište otvoreno podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava. Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju statut i kodeks Sveučilišta, Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama, ali ni Ustav RH, zaključuju aktivistice.

sluskinje3 768x1024 - FOTO Sluškinje ustale protiv promocije knjige "Pobačaj-drama savjesti" na zadarskom Sveučilištu

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here