Gordan Radić: Socijalna i nacionalna kriza Hrvata motiv je ujedinjenja svih pravaša!

Akademska zajednica u Mostaru i Hercegovini svakako je čula za ime profesora Gordana Radića, ujedno doktora ekonomskih znanosti i dekana Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije Sveučilišta “Hercegovina”, a kroz razgovor s dotičnim i šira javnost ima ga priliku pobliže upoznati

Profesore Radić, nazočili smo tiskovnoj konferenciji HSP-a BiH 22.12.2018. godine, primjetili smo i Vaš politički angažman, najavom kandidature za visoke pozicije u HSP-u BiH. Možete li nam prokomentirati što se stvarno dogodilo na proširenoj sjednici Predsjedništva HSP BiH?

“Dana 22. prosinca 2018. godine održana je proširena sjednica Predsjedništva HSP BiH. Jedna od točaka bila je analiza Općih izbora održanih 07. listopada 2018. godine i rezultat HSP-a BiH na Općim izborima 2018. godine. Koalicija HDZ BiH i HSP BiH nastala je u političkim okolnostima i prilikama u kojem su se Hrvati BiH našli pod vodstvom najjače stanke Hrvata BiH u zadnja dva desetljeća. Na sjednici predsjedništva HSP-a BiH konstatirano je da je politika HDZ BiH u posljednja dva desetljeća za Hrvate donijela produbljivanje socijalne i prouzročila nacionalnu krizu. HSP BiH djeluje u zaštiti i promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta, temeljem pokazatelja o trenutnoj krizi Hrvata BiH, koja se ogleda u lošoj demografskoj slici, velikom broju nezaposlenih, iseljenih, s tendencijom daljnjeg iseljavanja. Situacija primorava na promjenu pravca političkog djelovanja pravaša. Jedan od zaključaka sjednice je i kako su loši izborni rezultati HSP-a BiH posljedica koaliranja s HDZ-om BiH, čime se jasno uočava i majorizacija pravaša na svim razinama u Bosni i Hercegovini, od strane HDZ-a BiH, kao koalicijskog partnera. Uz pretpostavku obnovljene i pomlađene momčadi pravaša na visokim stranačkim pozicijama u Novoj godini možete očekivati značajne pomake u politici, kako Hrvata u BiH tako i u Republici Hrvatskoj”.

Vi ste sudjelovali u radu pravaša u Republici Hrvatskoj kao član predjedništva HSP AS, dobili ste izbore kao koalicijski partner Domoljubne koalicije, jesu li pravaši i u Republici Hrvatskoj majorizirani od strane HDZ-a?

 “Točno je da sudjelujem u politici pravaša već dulje vrijeme u RH i BiH. Godine 2014.pravašima je bio cilj skinuti s vlasti Ivu Josipovića i Zorana Milanovića, kao lijevo orijentirane političare koji su izazvali više kriza u Republici Hrvatskoj, a koje su se reflektirale i na prostor Bosne i Hercegovine. Sjetimo se samo mnoštva izjava Ive Josipovića i njegovog prethodnika Stjepana Mesića o Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Projekt Domoljubne koalicije je tada pobijedio, dobili smo vladu HDZ-a, Predsjednica RH je postala gospođa Kolinda Grabar Kitarović. Vremenom, dijelom zbog nesnalaženja pravaša i većim dijelom zbog grabežljive politike HDZ-a u kojoj su oni uvijek dovoljni sami sebi, izgubili smo mjesto dopredsjednika Sabora. Ukradeno nam je mjesto zastupnika EU Parlamenta, koje smo dobili, a sve to nečasnim radnjama koje idu na dušu pojedinca i pohlepe HDZ-a. Danas je ta osoba s pravaške scene uhljebljena na ‘kazanu’ HDZ-a i naravno DORH nikada ništa protiv ovoga čina korupcije nije poduzeo. Sve se to odvilo zahvaljujući mijenjanju političkog pravca HDZ-a, kojemu je u tom trenutku, uostalom kao i danas prihvatljivija bila koalicija sa srpskom nacionalnom manjinom, nego s pravašima kao zaštitnicima hrvatskih nacionalnih interesa.

Pravaši zasigurno u 2019. godini mijenjajusvoj politički pravac djelovanja, poučeni greškama koaliranja s HDZ om, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni iHercegovini, ali ne na štetu drugih aktera i putem koruptivnih radnji”.

Pokrenuti Hrvate s obje strane granice…

Primjetili smo nazočnost predsjednika HSP-a Republike Hrvatske Karla Starčevića koji je održao poučan govor na tiskovnoj konferenciji kritizrajući HDZ. Što vi mislite o govoru Starčevića?

“Gospodin Starčević bio je jasan kao uvijek u svojim medijskim istupima. Ujedinjenjem pravaša u BiH i RH otvara se mogućnost da pravaši postanu politički čimbenik. Razjedinjeni i majorizirani pravaši su slika koju mi promatramo godinama. Ujedinjeni pravaši čine relevantnu snagu koja u ovom trenutku na izborima može polučiti 20-25 % glasova i utjecati na sva strateška, politička i gospodarska kretanja i Hrvatske i BiH.

Slažem se s gospodinom Starčevićem i u međusobnim razgovorima smo čvrsto odlučili uvezati sve pravaše u jedan projekt Pravaške zajednice, koja će na predstojećim EU Parlamentarnim izborima imati svoje kandidate, kao i kandidata za predsjednika Republike Hrvatske”.

Koji su konkretno razlozi ujedinjenja pravaša, pored majorizacije i„uništavanja“ pravaša od strane HDZ-a?

 “Motiv ujedinjenja pravaša je današnja socijalna i nacionalna kriza Hrvata s obje strane granice. Imamo predsjednika HSP-a BiH kojemu je troje djece odselilo u Irsku, zbog nemogućnosti konzumiranja temeljnih ljudskih prava u Hercegovini, prava na rad i život od svog rada. Obezglavljena politika HDZ-a koja vegetira koalirajući s raznoraznim partnerima, s kojima nisu sudjelovali u izbornom procesu i izbornim obećanjima biračima. Dijeleći razočaranost marginaliziranjem i razjedinjavanjem pravaša, primorani smo ujediniti se i povezati i kao rezultat u konačnici preuzeti političku odgovornost, dijeleći sudbinu s većinom hrvatskoga naroda. Dijeliti sudbinu naroda koji je ostao bez nade, koji iseljava, naroda koji je zastrašen politikom ekonomskog darvinizma, koju provode pojedinci iz HDZ-a, a koji ideološki s politikom HDZ-a nemaju nikakve veze. Pravaši su bili ogorčeni prihvaćanjem raznih koalicijskih sporazuma HDZ-a kao pravaškog partnera, s predstavnicima nacionalnih manjina, zanemarujući ulogu dijaspore i moć braniteljske populacije koja je obespravljena i procesuirana. Koaliranjem sa srpskim radikalima političari HDZ-a, izjednačavaju žrtvu i agresora u Domovinskom ratu, nepriznavanjem zasluga mrtvima i živima, tvorcima hrvatske države i hrvatskih institucija. Ujedinjenje pravaša prihvaćeno je od svih pravaških nezavisnih lista, odbijanjem nasilja nad demokracijom od strane naših bivših partnera, koji su nas podijelili, raselili i pokušali uništiti. Stvaranjem Pravaške zajednice, odnosno jedne pravaške stranke temelj je reafirmacije i obogaćivanja temeljnih nacionalnih vrijednosti na kojima je stvorena Hrvatska država. Pravaška organizirana politička snaga nije upitna, ona postoji, ona je realna demokratska alternativa Hrvatima s obje strane granice”.

BiH i međunarodne integracije? Kao dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije Sveučilišta Hercegovine, možete li nam pojasniti što čeka BiH?

“Hrvatima u Bosni i Hercegovini nametnut je obrazac beznađa. Kroz povijest nije riješeno nacionalno pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini, što za posljedicu ima stalne političke turbulencije. Kao konstitutivni narod i danas smo obespravljeni političkim makinacijama drugih naroda, kao i nesposobnosti lidera HDZ-a da riješe strateško pitanje Hrvata Bosne i Hercegovine. Za primjer nam može poslužiti odnos BiH i EU. Hrvati su većinom građani EU, većina Hrvata ima hrvatske putovnice. Životno smo kroz posljednja desetljeća zainteresirani za EU i NATO. Predstavnici politike Srba u Bosni i Hercegovini nisu, a strateški su partneri HDZ-a BiH. Dolazimo do činjenice sukoba različitih interesa. Bošnjaci nasuprot ovome svemu vode politiku unitarizma i majorizacije Hrvata, što za posljedicu ima izbor člana predsjedništva BiH, u ime Hrvata?! Tri naroda tri politike, sve tri politike s različitim interesima. To dovodi do destabilizacije države Bosne i Hercegovine i za posljedicu imamo nefunkcionalnu državu punu opstrukcija na različitim razinama”.

Kako vi gledate na političku scenu Hrvata u Bosni i Hercegovini?

“Politička scena u Hrvata, osobito u Bosni i Hercegovini, izgleda kao začarani krug koji se stalno vrti, miješa i uvijek iznova izbacuje iste osobe na površinu, islužene stare stranačke kadrove. Svi su oni tu uz jedan uvjet, a to je njihova sigurna fotelja uz pripadajuće i nepripadajuće apanaže i ideološki antagonistične koalicije, čije neslaganje nestaje kada se dođe do podjele novca iz državnog proračuna. Na toj nemoralnoj tržnici bez ikakve vrijednosti, oni stvaraju za narod navodno korisne veze između lijevih i desnih, između četnika i hrvatskih branitelja što je sasvim neprirodno. Sve je to danas ponuđeno Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao „jedina opcija opstanka“ što je u potpunosti netočno i predstavlja čistu obmanu naroda.

Oni koji se u praksi suprotstave ovim klišeima, bivaju nazivani pogrdnim imenima, ne zbog neobrazovanosti ili nezrelosti njihovog političkog promišljanja, nego obično zbog njihove intelektualne nadmoći i neupitnih moralnih osobina. Na žalost dosada takvi ljudi nisu mogli doprijeti do glasača. Novo pomlađeno vodstvo pravaša u Bosni i Hercegovini će krenuti smjerom vjere u narod, poštenje, obrazovanje, moral i ljubav prema obje domovine hrvatskog naroda, jednako Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj”.

Vrijeme za umirovljenje članova Saveza komunista Jugoslavije

Što je po vama prioritet u političkom i organizacijskom smislu za HSP BiH?

 “Prioritet je održati redovni Sabor HSP-a BiH, pozvati sve pravaške opcije BiH, na koordinaciju i pripremu sabora. Tako da svi zainteresirani mogu sudjelovati na festivalu demokracije pravaša, birati i biti birani u novo pravaško vodstvo HSP BiH. Suradnja s iseljenom Hrvatskom je jedan od važnih čimbenika, jer ja kao čovjek i Hrvat držim neprihvatljivim delegitimiranje iseljene Hrvatske. Izmjena Izbornog zakona u BiH i RH prioritet je djelovanja Pravaške zajednice. S iseljenom Hrvatskom moramo oblikovati nove vidove suradnje utemeljene na uzajamnoj solidarnosti i poticanjem na povratak onih koji za to imaju volje i uvjeta”.

 Borba protiv korupcije? Kako pravaši vide korupciju?

“Bosna i Hercegovina je država s jakom sivom ekonomijom. Na toj podlozi djeluje jaka korupcijska tradicija i u sklopu politike. Uklanjanje jedne i druge prakse nužno je glede oblikovanja pravne države kako bismo postali poželjan partner u međunarodnim poslovima. Držim, kako je nasušno potrebno suradnju s međunarodnim institucijama oblikovati preko antikorupcijskog programa kojemu treba dati institucionalni okvir i autoritet”.

 Kao relativno mlad čovjek bojite li se neuspjeha u politici?

“Moj profesionalni život je usmjeren ka onom akademskom i onome što radim već posljednjih 15 godina. Smatram da se svaki mladi obrazovani čovjek bez obzira na profesionalnu orijentaciju treba uključiti u politički život kako bi se ostvario društveni napredak i razvoj. Svaki čovjek može imati uspjeha i neuspjeha kako u životu tako i u politici, tako da s te strane nemam straha za neuspjeh projekta kojega ću sa svojim suradnicima provoditi manje ili više uspješno u 2019. godini. Vrijeme će pokazati. Samo bi vam napomenuo, kako se čini da hrvatskom narodu nije ni dan danas jasno, odnosno većini je nepoznato, kako je većina sadašnjih političara na bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj političkoj pozornici bila aktivna u članstvu Saveza komunista Jugoslavije 80-tih i 90-tih, a neki su čak početkom devedesetih bili članovi i nositelji aktivnosti raznoraznih saveza, odnosno pokreta za očuvanje Jugoslavije. Vi mene pitate bojim li se neuspjeha, a političari koji su tolike godine neuspješni na sceni i dalje egzistiraju i dobro naplaćuju svoje neuspjehe kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj. Ja držim kako se mlada generacija koja nije baštinik Saveza Komunista ne treba plašiti ničega, osobito prigode ponuditi narodima i ovim državama nešto novo kao alternativu”.

Što imate poručiti našim čitateljima za kraj 2018. godine?

 “Svim ljudima dobre volje želim sretnu Novu 2019. godinu te puno sreće, radosti i uspjeha u životu i profesionalnim aktivnostima. Da nam svima godina Nova bude bolja od dosadašnjih”.(dnevno.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here