HDZ-ovi kriteriji za dužnosnike: stručan, nekompromitiran, vrijedan i častan domoljub

Zagreb,01.10.2015 (novosti) - HDZ predstavio gospodarski program, na slici Tomislav Karamarko, Milijan Brkic foto Davor Kovacevic novosti

HDZ je dodatno zatražio od svojih lokalnih podružnica i stranačkih organizacija da svaka predloži do čak 122 dužnosnika za koje smatraju da trebaju popuniti mjesta u ministarstvima!

Iako su već prošli tjedan stigla neka imena za ministre, sad je glavni tajnik Milijan Brkić Vaso odaslao novi dopis. Rok za prijedloge stranačkih organizacija je veoma kratak. Imena moraju biti dostavljena do ponedjeljka, a već u petak bi izabrani i usuglašeni s Mostom trebali biti u novoj vladi. Predsjednik Sabora Željko Reiner za petak je najavio početak zasjedanja Sabora. Prvotno je trebalo početi u srijedu. – Bio bi to dodatni trošak. U petak će mandatar Tihomir Orešković predstaviti Vladu – rekao je Reiner. U HDZ bi se do ponedjeljka trebalo sliti nekoliko stotina imena za najviše funkcije u državi. Osim ministara, tražili su i zamjenike i pomoćnike, koji će ujedno biti na čelu raznih uprava. Da HDZ-ovci ne bi previše lutali, Brkić im je poslao i jasne kriterije za svakoga kandidata kojeg predlažu i za koje moraju poslati životopis. Na prvome mjestu stoji da su se kandidati tijekom karijere morali iskazati kao “časni domoljubi, vrijedni i odgovorni u obavljanju dužnosti i da su kao takvi prepoznati u svojim sredinama i javnosti”.

Članarina mora biti plaćena

Odmah na drugome mjestu stoji da ne smiju biti osuđivani, kompromitirani i da se protiv njih ne smiju voditi kazneni postupci. Zatim, moraju biti stručni te imati iskustvo i kompetencije za područje za koje ih predlažu.

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Oni koji su zaboravili plaćati članarinu HDZ-u ne mogu biti predloženi. Organizacije mogu predložiti i one koji nisu “članovi Stranke, ali moraju ispuniti prethodne kriterije i podržavati program Domoljubne koalicije”. – Prvi put Vlada se sastavlja tako da se i pita teren. To je ispravan put koji je naišao na odobravanje, pa smo zato produžili rok. Želim stručnu i odgovornu Vladu koja zna što hoće i može izvući zemlju iz sadašnje situacije – kaže nam jedan član predsjedništva HDZ-a. Pitali smo ga i što točno znači konstatacija da nije kompromitiran i koliko široko će se to tumačiti, ali i što točno znači “častan domoljub”, ali jasan odgovor nismo dobili. – U Vladi želimo časne, poštene i sposobne – istaknuo nam je. Taj član predsjedništva kaže i da ljudi koji će biti predloženi mandataru još nisu izabrani i da će čekati odgovor od svojih stranačkih organizacija. Zanimljivo je da HDZ traži kandidate i za ministarstva koja će pripasti Mostu. Uz obveznu dostavu biografije, HDZ-ovci moraju ispuniti tablicu. U njoj se, uz običajena pitanja o stručnoj spremi, ističe i to je li kandidat bio branitelj ili ne.
I Most hoće mjesto tajnika

Tajnik Sabora je dosad uvijek bio iz stranke iz koje je predsjednik Sabora. HDZ je već imao spremno ime – Zvonka Šakića, koji je dosad bio tajnik kluba zastupnika.

Nikola Grmoja
Nikola Grmoja

Međutim, saznajemo da Most traži to mjesto za sebe. – Shvatili su da je tajnik taj koji upravlja novcem, stručnom službom i kadrovima – saznajemo u Saboru. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kaže da se o mjestu tajnika tek načelno razgovaralo. – Nije bilo uvjetovanja, tek prvi razgovori. Tko će biti tajnik, tek ćemo vidjeti – kaže Grmoja. Potvrdio je da su u Mostu nezadoljni jer su dobili dvije manje prostorije, a HNS koji ima manje zastupnika ima četiri. Traže jednu veću za sastanke.

I HSP AS traži ministarstvo

Kako su sve članice Domoljubne koalicije dobile, kako saznajemo pravo na jednu ministarstku poziciju to za sebe traži i HSP Ante Starčević.

Ana Beus
Ana Beus

Kako nam je potvrdio glavni tajnik te stranke Pero Ćorić u stranci računaju na Ministarstvo pravosuđa, a njihovi su kandidati Ana Beus i Davor Prtenjača. O izboru bi, kako kaže Ćorić, trebao odlučivati mandatar Tihomir Orešković. Kao jedan od bitnih zahtjeva HSP-a Ante Starčević je i provođenje lustracije, odnosno uklanjanja sa svih državnih dužnosti na svim razinama osoba koje su obavljale dužnosti u socijalističko vrijeme. (objektivno.hr)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here