Leteći čovjek Franky Zapata preletio flyboardom La Manche

Deset dana nakon neuspjeha, leteći čovjek Franky Zapata uspio je danas na svojem izumu “flyboardu” preletjeti kanal La Manche koji razdvaja Francusku od Velike Britanije

Zapata je krenuo u 8.15 s plaže Sangatte u Francuskoj i uspio se opskrbiti kerozinom na pola puta te se spustio dvadesetak minuta poslije u zaljev St. Margaret na južnoj obali Engleske. Letio je preko mora na visini od 15 do 20 metara,piše HRT.

Njegov flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

Zapata, koji je ‘zarobio’ pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti 25. srpnja, na dan kada je prije 110 godina Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku širine oko 35 kilometara, mora se opskrbljivati gorivom na putu. U prvom pokušaju promašio je platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom i pao u more. 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here