Makaranke ostale bez mamografa!

Dok se u cijeloj Hrvatskoj obilježava Mjesec borbe protiv raka dojke, mamografski uređaj u makarskome Domu zdravlja, nakon nepunih šest mjeseci, prestao je s radom

Specijalistički pregledi za rano otkrivanje raka dojke više se neće moći obavljati u Makarskoj, a razlog je neisplata naknada medicinskom timu koji je od sredine svibnja dva puta tjedno obavljao besplatne preglede. Članice Kluba žena liječenih na dojci, koje su proteklih mjeseci također dežurale u prostorijama kluba dočekujući veliki broj žena koje su dolazile na snimanja sa šireg područja Makarskog primorja, pa i dalje, šokirane su.

A tako je lijepo počelo – gradonačelnik Ante Novak na slavlju upriličenom u povodu otvaranja ordinacije za rano otkrivanje raka dojke— Jako nam je žao što se ovo događa, ali razumijemo da ljudi ne mogu raditi bez naknade i u tome ih podržavamo. Moram naglasiti da tim koji je radio zaslužuje svaku pohvalu jer su i sami onkolozi snimke ocijenili visokokvalitetnima. Ne želimo raditi ništa kontra zakona, ali ovo se mora riješiti. Nije li apsurdno da baš u Mjesecu obilježavanja borbe protiv raka dojke, budu obustavljeni mamografski pregledi — rekla je Živana Josipović, predsjednica kluba. Upravu Doma zdravlja, međutim, nije pretjerano zabrinula ova činjenica. Kako je objasnio Ante Čolić, v.d. ravnatelja, Klub žena liječenih na dojci od početka ne poštuje odluke Uprave.

— Stručno vijeće donijelo je odluku da se mamograf smjesti u prostorije rendgenskog kabineta, što su potvrdili Upravno vijeće i Županijski odjel za društvene djelatnosti.

Ne poštujući odluku, u suradnji s gradonačelnikom, mamograf je smješten u suterenu. Radi se o tome da Dom zdravlja ima ugovor sa Zavodom jedino za rendgensku dijagnostiku, i to se mora obavljati u okviru redovitoga radnog vremena, od 7 do 15 sati. Na upit novinara o tome je li ravnatelj upućen u to o koliko se zahtjevnom i kompleksnom pregledu radi, Čović je samo odgovorio da to nije njegov problem.

Važnost i kompleksnost mamografskog pregleda, potvrdila je i radiologinja Snježana Kalajžić, koja je zajedno s inženjerom Hrvojem Rafanelijem proteklih mjeseci obavljala preglede. Pokazavši samo kartone koje je potrebno ispisati nakon snimanja, naglasila je da se radi o vrlo opsežnom poslu i izrazila žaljenje zbog činjenice što mamograf više neće raditi, ali, kao što je rekla, jednostavno ne može raditi bez ikakve naknade.

— Može li se zanemariti činjenica da od 400 žena koliko ih je od svibnja pregledano u prostorijama kluba, 380 sada mirno spava?! — zapitala je Mirjana Salaj, tajnica kluba, spomenuvši zastrašujuće brojke s kojima se prije nekoliko dana izišlo u javnost.

Naime, prema tim podacima, svake je godine u Hrvatskoj 2000 novootkrivenih slučajeva raka dojke, a čak 800 žena godišnje umire od te strašne bolesti. Zato iz kluba i dalje apeliraju na upravu da se što prije riješi ovaj problem jer, kako je rekla Živana Josipović, ženama je svejedno kad će se pregledi obavljati.

Prema njezinim riječima, dosadašnje termine odredio je Dom zdravlja, pa neka, ako je potrebno, reorganizira svoje liječnike kako bi se pregledi obavljali tijekom radnog vremena. Neće se valjda dogoditi da će mamografski uređaj, koji zajedno s komorom za razvijanje filmova vrijedi oko 630.000 kuna, skupljati prašinu u makarskome Domu zdravlja? (Slobodna Dalmacija, 4.listopada 2003.)

5 KOMENTARI

  1. …molimo sve debile da i ubuduce opet daju povjerenje štetočinama iz hdz-a bome i sdp-a jer su ipak isti ma šta mislili verni pojedinci istih ,pa ce vam i dijeca uživat iducih 30 godina kao i vi u jadu i neimaštini,.. sramota je da su svi slipi, a koristi nemaju ,a ostatak umrežen u kriminal jer imaju debele koristi kao glasacko tijelo,..

  2. Šta je Hloverka,isti si brat Rade,sve sta vam je caca napravio i steka ste razjebali i prokockali.Šta si ucinila otkad si na vlasti?Nista!Ne živi se od cacine slave.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here