Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila izložbu ‘Stari Mačak pod Biokovom’

Jubilarni 10. Makarski festival stripa MaFest čvrsto je svrstao Makarsku kao omiljeni grad stripofila, ali i još više. Makarska je MaFestom postala kulturno središte u koje već deset godina stižu najeminentniji umjetnici.

Potvrdila je to sinoć ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, koja je u društvu državnog tajnika Krešimira Partla te domaćina, otvorila izložbu originalnih crteža velikog Andrije Maurovića iz 1937. godine, inače oca domaćeg stripa, pod nazivom, ‘Stari Mačak pod Biokovom’. Za 52 originalne ploče, a koje se mogu razgledati do 28. svibnja, mnogi su bili uvjereni da su trajno izgubljene jer se već desetljećima nije čulo za njih. Riječ je o kaiševima iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku. Scenarije za njih napisao je sjajni Franjo Martin Fuis (Fra Ma Fu), a najeminentniji povjesničari umjetnosti i strip kritičari smatraju ih neupitnim remek-djelima svjetskog značaja (inače, izvorno su bili objavljeni u zagrebačkim “Novostima”). Radi se o istinskoj nacionalnoj kulturnoj baštini, a originale koji su izloženi u Galeriji Gojak hrvatska javnost dosad nikad nije imala prilike vidjeti, no sad je to ispravljeno, točno na 80. obljetnicu njihova nastanka. U ime Galerije Gojak ministricu Obiljen Koržinek je srdačno pozdravio ravnatelj Josip Karamatić. Direktor MaFesta Darijo Antunović uz srdačnu dobrodošlicu visokoj gošći prisjetio se 2006. godine i prvog Makarskog festivala stripa. –Tada nitko nije sanjao da ćemo se održati deset godina te da će se sve posložiti da jubilarni 10. MaFest otvorimo izložbom velikog majstora Andrije Maurovića čiji se tuš još sjaji. Zahvalan sam svima koji su bili uz nas sve ove godine i pomagali nam da Makarski festival stripa izdrži ovako dugo – naglasio je Darijo Antunović. U ime Grada Makarska gradonačelnik Tonći Bilić, zajedno s dogradonačelnikom Miroslavom Družijanićem, pozdravio je i zahvalio na dolasku ministrici Nini Obuljen Koržinek. – Ministarstvo kulture Republike Hrvatske prepoznalo je projekt Makarskog festivala stripa i podržalo manifestaciju. Njome je Makarska prepoznatljiva na kulturnoj karti, a ujedno je ovaj vid ponude dio makarske turističke priče i Projekta 365 HTZ-a kojim živimo turizam cijelu godinu – kazao je gradonačelnik Bilić. Zahvalio je Ministarstvu kulture na odobrenim bespovratnim sredstvima za preseljenje Gradske knjižnice Makarska u novi prostor.
-U Makarskoj ste se već navikli da na MaFestu deset godina ugošćujete najveće umjetnike stripa. To je veliki događaj za hrvatsku kulturu, ali i u svjetskim razmjerima. Čestitam svima koji su sudjelovali u organizaciji. Imala sam priliku ranije upoznati Darija Antunovića i znam koliko profesionalnosti i ljubavi gaji prema stripu i svom gradu. Zaželjela bih mu sljedeće izdanje MaFesta.Velika vrijednost Festivala je da se ne zadržava samo na kremi svjetskog stripa već se putem radionica radi s djecom i odgaja nove generacije ljubitelja stripa – poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek, proglašavajući otvorenom izložbu ‘Stari Mačak pod Biokovom’.
Za uspomenu gradonačelnik Bilić i dogradonačelnik Družijanić poklonili su joj CD makarskog Festivala klapa uz mandoline i gitare, te knjige dr.sc. Ivana Hrstića ‘Makarska između dva svjetska rata’ i Marine Baričević, povjesničarke umjetnosti’ Mediteranska fascinacija’. (Makarsko primorje)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here