Ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić smijenjen jer je štitio jugoslavenske kadrove?

Odluka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da razriješi dužnosti ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije Dragana Lozančića naišla je na otpor unutar vladajuće koalicije.

Zašto je doista smijenjen Lozančić? Prema pisanoj odluci o razrješenju, Lozančić je smijenjen zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i zato jer ne uživa povjerenje Predsjednice RH.

lozancic
Dragan Lozančić

Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš, ujedno član vladajuće koalicije i podpredsjednik Sabora RH javno je izrekao kako je Dragan Lozančić surađivao sa obavještajnom službom strane zemlje pod sankcijama. Pojavile su se i brojne druge informacije koje kompromitiraju donedavno prvog čovjeka SOA-e, no najčešće se spominje to da je problem bio u kadrovima. Naime, naši izvori tvrde kako je Lozančić štitio obavještajce koji su radili na sličnim poslovima i u bivšoj Jugoslaviji (UDB-a) dok se novih kadrova olako rješavao. Portal Megamedia u posjedu je strogo čuvanih dokumenata, a koje je na uvid dobila i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz kojih proizlazi da bi ovakve optužbe bile točne. gudelj1Kao jedan od primjera navodi se primjer časnika SOA-e Denisa Gudelja kojem nije dozvoljeno napredovanje u službi i koji je na zapisnik konstatirao kako SOA štiti jugoslavenske kadrove. Riječ je o slučaju iz studenog 2013. godine kada je tročlano Povjerenstvo zaključilo da časnik Denis Gudelj ne može više napredovati u službi, a o čemu zapisnik nije htio potpisati direktno optužujući agenciju za nečasne radnje. Cijeli dokument možete pogledati ovdje:SOA-Gudelj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here