Kad spomenete dalmatinsku kuhinju većina pomisli na ribu i blitvu, no Dalmatinci posebno uživaju u mesnom specijalitetu ‘pašticadi’ koja je sastavni dio svih obiteljskih fešti, od svečanih ručkova, Božića i Nove Godine, krštenja, pričesti, ili vjenčanja. Pašticada je, znaju to pravi meštri od kužine, jedno od ključnih jela dalmatinske kuhinje kojim se Dalmatinci baš ponose.

Izvorno, kažu da ovo jelo vuče korijene iz Italije jer sva jela s predznakom ‘dolce-garbo’ (u prijevodu ‘slatko-kiselo) dolaze iz talijanske kuhinje. Postoji naravno nebrojeno puno verzija ovog jela no svaki kuhar ima neku svoju tajnu pripreme ovog specijaliteta. Ipak, postoji osnova a to je odabir mesa. Goveđi frikando iliti juneći but je vrsta mesa koje se koristi za pašticadu.

Novi web portal www.baskavoda-holiday.com namijenjen je za oglašavanje apartmana na području Općine Baška Voda, ali i onima koji žele pročitati i kakvu novost o gastronomiji, ljepotama ovog kraja i sl.

E sad, što se tiče same pripreme, svako mjesto Dalmacije ima ‘svoj’ recept za onu pravu pašticadu, svaka obitelj ima svoj ‘tajni’ sastojak za ovo divno jelo, pa tako i mi imamo svoju verziju ovoga jela. Osobno smatram kako ne postoji ona ‘prava’ pašticada, već je najbolja ona koja je Vama po guštu. Inače u mnogim receptima stoji kako je pripremanje i kuhanje vrlo dugo i uključuje mariniranje govedine u octu ili vinu najmanje 24 sata, a zatim kuhanje od 4-6 sati, tako su i teorije o odabiru mesa brojne. Većina stručnjaka se složila da se pašticada pripravlja isključivo od govedine točnije od junećeg buta no ovdje vam donosim puno jednostavniju pripremu jela koja je verzija pašticade a to je punjeni svinjski lungić u umaku od šljiva s njokima. Ovo je kombinacija koja je isprobana već više puta u mojoj obitelji i baš je za ‘prste polizati’ i što bi rekli ‘po našem guštu’.

Punjeni svinjski lungić u umaku od suhih šljiva, (a ‘la pašticada’)

SASTOJCI:

  • 800 g svinjskog lungića (file)
  • 20-tak suhih šljiva za punjenje
  • 2 žlice maslaca za punjenje šljiva
  • sol, papar

UMAK:

  • 1 žlica maslaca
  • 2 kapule
  • 10 suhih šljiva
  • 1 žlica marmelade od šljiva
  • 300 ml goveđe juhe
  • 50 ml prošeka
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar
  • 3 žlice suncokretovog ulja

PRIPREMA:
1. Svinjski file (lungić) očistiti od masnoće i žilica. Drškom kuhače izdubiti meso kroz sredinu. Otkoštene, suhe šljive puniti sa malo maslaca pa drškom kuhače jednu po jednu ugurati u rupu u mesu. Šljive poslagati u nizu jednu iza druge. Meso izvana posoliti, popapriti, pa na tavi na malo ulja popržiti sa svih strana na jačoj vatri dok ne dobije zlatno smeđu boju. Onda vatru smanjiti i pržiti dok meso iznutra ne izgubi crvenu boju. Izvaditi na tanjur i pokriti folijom.

2. Na ulje od mesa dodati maslac pa popržiti sitno rezanu kapulu. Kad zastakli, podliti prošekom i kad alkohol ishlapi, uliti malo juhe. Odmah staviti cijele šljive i marmeladu od šljiva. Kuhati dok šljive ne omekšaju. Kad šljive omekšaju, propasirati umak štapnim mikserom. Po želji par šljiva ostaviti cijele da se poslije vide u umaku. Umak smiksati u dubokoj, uskoj posudi, pa vratiti u tavu. U umak vratiti meso, dodati soja umak, koncentrat rajčice, sol, papar, podliti sa ostatkom juhe i kuhati 10-15 minuta.

3. Meso izrezati na fete i poslužiti s njokima u umaku od šljiva, i guštati :))
(https://baskavoda-holiday.com/category/gastro-ponuda/)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here